טיפול פסיכולוגי בדיכאון
אפתח בהתייחסות כללית לטיפול בדיכאון ואז אתייחס למיוחדות ולאפיונים של טיפול זוגי כאשר אחד מבני הזוג או שניהם חולים בדיכאון.
במאמר הקודם, כתבתי על טיפול תרופתי בדיכאון, ועל סוגי התרופות העיקריים ולכן ארחיב כאן לגבי טיפוליים פסיכולוגיים (פסיכותרפויטיים) לדיכאון; כלומר טיפול באמצעות שיחות. בהכללה, ישנם 2 גישות עיקריות של טיפול באמצעות שיחות בדיכאון. טיפול קוגניטיבי התנהגותי, המכונה גם CBT, וטיפול פסיכולוגי רגשי בדרך כלל דינאמי.
הטיפול הקוגניטיבי ההתנהגותי
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי הנו טיפול פסיכו-תרפויטי שמתבצע באמצעות שיחות, אך שם דגש על הצד הקוגניטיבי, דהיינו המחשבות שחולפות בראשו של האדם. כשהגישה מניחה שהאדם שסובל מהדיכאון מעביר את המידע מהמציאות דרך משקפיים אפורים, דבר שגורם לו לתחושות שליליות, לירידה בתחושות הערך העצמי והדימוי העצמי ולתחושת דיכאון. הטיפול הקוגניטיבי יתמקד בלהראות לאדם ואף ללמדו, כיצד לראות את החלקיים החיובים, איך לחפש אותם ולהעצים אותם.
הטיפול הרגשי הדינאמי – פסיכותרפיה
הטיפול הרגשי הדינאמי מניח שהרגשות ובעיקר רגשות שמקורם הרחק בילדות, מעיק על האדם, מוריד את האנרגיה הנפשית שלו, חוסם אותו בהתפתחותו הנפשית: האישית, הזוגית והמקצועית. כך, כמעט ואין פלא שאדם כזה מגיע למצב דיכאוני, כיוון שהוא חנוק וחסום. טיפול דינאמי, ינסה לעזור לאדם למצוא את מקורות הדיכאון שלו, ואת התחושות הקשות שהפנים לגבי עצמו, ולעזור לו להשתחרר מהם נפשית והתנהגותית.
טיפול פסיכותרפויתי אישי בדיכאון
הטיפול יסייע לאדם לבחון את סיבות הדיכאון העמוקות ואת הדינמיקה הרגשית שהוא נופל בה שוב ושוב, ולכן מרגיש שוב ושוב, לא מוצלח, לא שווה וכתוצאה מכך יותר ויותר נשאב למערבולת הדיכאון. כאשר האדם נמצא בדיכאון בינוני עד קשה, יש גם צורך לעזור לו כאן ועכשיו, להתארגן, לפרק את המטלות הנראות קשות ומאיישות לחלקים ולסייע לו לשוב אט אט לחיים. זאת תוך כדי טיפול רגיש בסיבות הדיכאון, ככל שהאדם מחלים ופחות שקוע בעומק הדיכאון, ניתן לעשות עבודה יותר משמעותית אנליטית, ולהתמודד עם מוקדי הדיכאון.
טיפול זוגי בדיכאון
אני חושב שניתן להסיק, עד כמה חשובה תמיכה משפחתית ועל אחת כמה וכמה, תמיכה זוגית. טיפול זוגי בהקשר של דיכאון יכול לברר למה בן הזוג זקוק מבן \ בת זוגו וכיצד הוא יכול להעניק לו זאת. הטיפול הזוגי ינסה לבדוק אילו דברים בזוגיות, מחזקים את תחושת חוסר הערך ואי ההצלחה. המטפל הזוגי ינסה להראות לזוג, איך לעשות הפרדות בין התחושות הקשות שהם סוחבים איתם לבין המצב כיום. מאד יתכן שהאישה (אך ורק לצורך הדוגמא, בהחלט אותו הדבר מתאים גם לגבר) הרגישה בילדותה, לא שווה \ לא מספיק יפה \ אהובה \ מוצלחת \ מעניינת וכדומה. אך היא מתפקדת כאימא נהדרת וכבת זוג שמעניקה רבות לבעלה. העלאת הנקודות הללו עושה כמה דברים: – מהווה תמיכה לאישה. – מוסיפה לתחושת הערך שלה. – גורמת לה להרגיש אהובה. – הדבר מחליש את האמונות שהיא סוחבת איתה עד כמה היא לא שווה. – ובעיקר, מסייע לה להתחיל לעשות הבחנות בין תחושותיה כילדה שנבעו מסיבות שונות, לבין המצב כיום שככל הנראה אינו כזה.
פעמים רבות נמצא שבן הזוג הסובל מדיכאון, לא יודע מתי להגיד לבן \ בת זוגו, שקשה לו, שהוא מעדיף לא לעשות את הפעילות הזו, שהוא מבקש שאשתו תקל עליו בנקודות מסוימות או שייקחו עזרה כגון מנקה, בייבי סיטר, מטפלת, מורה פרטית, חוגי העשרה לילדים וכו’. אי האמירה קשה פעמיים. היא גם משאירה את האדם חסר כוחות ועליו להתמודד בכל זאת ולהרגיש ככל הנראה כמה קשה לו ואולי אף שהוא נכשל. אך גם, משאירה אותו בתחושת בדידות שאינו מסוגל לתקף את החוויה שלו, ולספר אותה. כך הוא גם עשוי להרגיש מבויש ומתוסכל גם בשל כך שנשאר לבד עם תחושותיו הקשות.
לסיכום, טיפול זוגי בהחלט מאד רלוונטי במקרה של טיפול בדיכאון, כאשר הסובל מדיכאון נמצא בזוגיות. עם זאת, חשוב לבחון כל מקרה לגופו. פעמים רבות, האדם הסובל יזדקק אולי ראשית, לטיפול אישי, כדי להבין יותר טוב מה קורה לו. לא קל להיות בשני טיפולים בו זמנית; הן בטיפול אישי והן בזוגי. לעיתים כדאי שבן הזוג החולה יתאושש מעט ואז לשלב טיפול זוגי. כמובן שיש גם גורם פרמקולוגי של טיפול בתרופות שעשוי לסייע ולשנות את התמונה. כך שכדאי לחשוב על טיפול זוגי בהקשר זה, אך לבחון היטב עם אנשי מקצוע, מתי ואיך לשלבו בטיפול הכולל.
מידע נוסף שיכול לעניין אותך
לאן לפנות לטיפול בדיכאון וחרדה
חשוב לציין שלמעלה ממחצית מהאנשים שעושים את הצעד […]
טיפול פסיכולוגי בדיכאון
אפתח בהתייחסות כללית לטיפול בדיכאון ואז אתייחס למיוחדות […]
תסמיני הדיכאון
דיכאון, הינה תחושה קשה של עצב הנופלת על […]