תסמיני הדיכאון
דיכאון, הינה תחושה קשה של עצב הנופלת על האדם. לדיכאון ישנם רמות שונות ורבות, ולכן תאור הדיכאון כאן, הינו כללי. כאמור הדיכאון יכול ללבוש צורות שונות, אולם הוא יכלול את המרכיבים הבאים:
– עצבות
– ייאוש
– חוסר תקווה ואמונה שדברים יכולים להשתנות
– אנהדוניה – חוסר יכולת ליהנות מדברים קטנים שבעבר נהג הגבר או האישה ליהנות מהם. כמו אוכל, תחביבים, יחסי מין עם בן \בת הזוג, שיחות עם חברים, ספורט וכו’.
– תחושת עייפות וקושי לעשות משהו. ברוב המקרים יש נטייה להתכנס בבית ואפילו לבלות שעות רבות במיטה.
– תחושת חוסר ערך – מחשבות כגון, מה אני שווה, למה הגעתי בחיים שלי, אני כישלון. אין לחיים שלי משמעות. בהקשרים הזוגיים יכולים להיות מחשבות כגון, אני לא ראוי לאשתי. מדוע היא איתי, ואולי אפילו מחשבות שהיא תעזוב אותי כשתדע כמה אני לא שווה.
– מחשבות אובדניות – מחשבות על מוות. שנובעות משני צורות עיקריות, שנקראות דחייה מהחיים או משיכה למות. האחת בריחה מהקשיים וההתמודדות. והשני – מחשבות אידיאליות על המוות כמקום של שלווה ומרגוע.
– בעיות שונות בשינה, בדרך כלל גם יקיצה מוקדמת בסביבות שעה 4 לפנות בוקר. כאשר אדם חי לבדו, הוא סובל רק מהתופעה. כאשר אישה או גבר בזוגיות מתעוררים מוקדם, הם מסתובבים במיטה או קמים, מרגישים שמפריעים לבני זוגם ומתביישים במצוקתם.
– בדרך כלל הדיכאון מלווה בשינוי הרגלי תזונה ובשינוי משמעותי במשקל. בדרך כלל ירידה במשקל, אולם יש מקרים אחרים שאנשים החולים בדיכאון דווקא עולים.
– בעיות בתפקוד מיני שכמובן משפיעים על הזוגיות ויכולים להיות עוד נדבך בקושי של הקשר הזוגי.
התמונה שתראה כאשר אדם סובל מדיכאון, הינה של גבר או אישה שחשים שחייהם נעצרו, ואולי גם בעצם מעולם לא היו שווים. מתקשים לתפקד ביום יום, בגלל תחושת העייפות והכובד וחוסר המצב רוח. בדרך כלל די מנתקים מגע עם חברים. בכי מרובה אצל נשים, ואצל גברים תתכן נטייה לשתות אלכוהול או להמר, ככל הנראה מתוך ניסיונות להתרומם מתחושת הדיכאון או לברוח ממנה.
הבילוי העיקרי הופך להיות שכיבה במיטה. במקרים החמורים התחושה קשה מאד והאדם מתייסר. לעיתים הרגעים נראים לו כארוכים וכבלתי נסבלים. כמובן שבמקרים כאלה מאד נכון יהיה להיעזר בטיפול תרופתי כדי לשאת את המצב הקשה הזה עד שיחלוף.
דיכאון מוגדר כמחלת נפש. הגדרה שיכולה להרתיע מלכתחילה. אולם לצערנו המאה הזו הוגדרה כמאת הדיכאון. זאת, משום שהשיעורים בה עולים בהתמדה ומגיעים כיום לכ- 4.5% חולים בדיכאון בכל זמן נתון בעולם ובישראל כ- 5.5%. בסך הכל כ-20% מהאנשים יחלו בדיכאון במהלך חייהם. זהו שיעור עצום. כאשר אחד מחמישה סובל מדיכאון, כבר לא ניתן להתייחס אליה כאל מחלה נפשית שתוקפת אנשים מסכנים וחולי רוח. אלא כתופעה השייכת מאד לעולם המודרני המנוכר. בחברות הכפריות הקהילתיות יש שיעורי דיכאון נמוכים יותר בגלל התמיכה המשפחתית החשובה, ותחושת השבט והקהילה התמוכים ומחבקים. מכאן גם יכולים להבין איך קשר זוגי צמוד וטוב יותר ותמיכה זוגית יכולים לסייע לסובלים מדיכאון. לכן כאשר אחד מבני הזוג סובל מדיכאון כדאי לשקול גם להיעזר במקביל לטיפול האישי בטיפול זוגי.
מידע נוסף שיכול לעניין אותך
טיפול פסיכולוגי בדיכאון
אפתח בהתייחסות כללית לטיפול בדיכאון ואז אתייחס למיוחדות […]
לאן לפנות לטיפול בדיכאון וחרדה
חשוב לציין שלמעלה ממחצית מהאנשים שעושים את הצעד […]
תסמיני הדיכאון
דיכאון, הינה תחושה קשה של עצב הנופלת על […]