טיפול משפחתי
טיפול משפחתי יכול לסייע למגוון של קשיים ובעיות בתוך המשפחה. טיפול משפחתי הוא טיפול המשתמש בכלים של טיפולים פסיכולוגיים, אך בשונה מטיפול פסיכולוגי אישי, ער לכך שמתייחסים למערכת משפחתית, שכל חבריה משפיעים זה על זה.
קל לתאר זאת בעזרת מובייל שתולים על מיטת תינוק. כאשר נוגעים באחד הדמויות של המובייל, כל שאר הדמויות נעות אף הם. כך במשפחה, אנו קשורים בחוטים שחלקם יותר גלויים וחלקם פחות, וכל התנהגות משפיעה על כל בני המשפחה.
יש בתפיסה זו רכיב מאד אופטימי, שכן היכולת של בני המשפחה להשפיע על חבריה, הינה רבה.
לאיזה מקרים מתאים טיפול משפחתי
– יחסי הורים ילדים
– קשיים בין אחים
– סמכות הורית, קושי בקבלת מרות אצל ילדים ומתבגרים
– קשיים חברתיים או חרדה אצל הילדים
– כשיש בבית מתחים וכעסים וחשים “שלא נעים בבית”
– דילמות ולבטים משפחתיים
– גידול ילדים עם לקויות למידה או הפרעת קשב וריכוז (ADD \ ADHD).
– תהלכי פרידה של בני זוג ורצון לא לפגוע בילדים המשותפים
– שינויים והערכות במשפחה, עקב סיבות משמעותיות:
– לידת ילד חדש
– פטירה של דמות קרובה
– פיטורין, או שינויים מהותיים בעבודה
– עזיבת הילדים את הבית
טיפול משפחתי יכול לסייע גם לקשיים שעל פניו נראים שזקוקים לטיפול פסיכולוגי אישי (בעיקר קשיים אצל הילדים). לדוגמא, ילד שנגמל מהרטבה, חוזר להרטיב בעקבות מתח שהוא חש בבית וזו דרכו לבטא את אי הנוחות והקושי שלו.
הדרכת הורים
חלק משמעותי וחשוב כנגזרת של טיפול משפחתי, הינו הדרכת הורים:
המעבר מאדם פרטי ומזוג, להורים אינו פשוט. אנחנו נוהגים להתייחס להורות כדבר טבעי ומובן מאליו, ותהליך זה הינו יפה וקסום. אולם הוא אינו טריוויאלי ומובן מאליו. הורות דורשת משאבים אחרים ומיוחדים שלא לומדים בבית הספר. כך פשוט הורים מוצאים את עצמם כהורים, בלי להתכונן לכך. חלק מדפוסי ההורות שלנו אנחנו מאמצים מההורים שלנו, במשפחה בה גדלנו, ואחרים בעקבות אירועים שונים במשך הזמן.
בהורות יש לצד הסיפוק הרב, גם אתגרים ומהמורות בדרך. ילדים מטבעם גדלים ומשתנים ואף האתגריים ההורים משתנים. ישנם גילאים בהם המורכבות רבה יותר וקיימים לבטים:
– פעוטות: תהליכי גמילה, התמודדות עם כניסה למסגרת חינוכית; משפחתון, גן או בית ספר.
– גיל התבגרות: גיל זה מאופיין בשינויים עקב שינויים הורמונאליים ומעבר מילדות לבגרות. הורים רבים חשים קושי רב בהתמודדות עם גיל מורכב זה.
בהדרכת הורים ניתן לשחרר את הקשיים, לתת להם שם ומקום וללמוד להתמודד בהורות משותפת מחוזקת, המתמודדת בצורה טובה ואחידה יותר עם האתגרים אליהם נחשפים ההורים.
משך הזמן שאורך טיפול משפחתי
טיפול משפחתי נוטה להיות קצר יותר מטיפול אישי אצל פסיכולוג, שכן מטבעו הוא מבוסס על פתרון בעיות. הכוחות של כל בני המשפחה שנמצאים בתהליך של טיפול משפחתי, הם בעלי עוצמה רבה ותורמים לתהליך הטיפולי. קשה להגדיר משך זמן מדויק שכן הדברים משתנים בין משפחה למשפחה בשל גורמים רבים. עם זאת, טיפול משפחתי מתמשך ברוב המקרים בין 8-20 פגישות. כמובן ישנם גם מקרים שמשפחות מרגישות הקלה, שמספקת להם גם בפגישות בודדות.לעומתם משפחות אחרות חשות שהתהליך בונה וטוב להם ורוצות להמשיך מעבר לזמן זה.
מה ההבדל בין טיפול פסיכולוגי אישי לטיפול משפחתי
בטיפול אישי אצל פסיכולוג, המוקד הוא המטופל בפני עצמו. בתהליך הטיפולי עובדים על קשיים אישיים שלו. נעשים תהליכים של בחינה של מאפייני האישיות ודרכי ההתמודדות שלו. פסיכולוג גם יבחן את התהליכים שהמטופל עבר בחייו, כילד וכבוגר ואת השפעתם המודעת והלא מודעת.
טיפול משפחתי בוחן את המצב מזווית ראיה שונה. המוקד להתבוננות ולחשיבה הינו המשפחה. מטפל משפחתי בוחן את הקשיים שמועלים בפרספקטיבה משפחתית רחבה. טיפול משפחתי גם מתייחס להעברה בין דורית, כלומר לדפוסים שנמצאים במשפחה מדורות קודמים “ומורשים” למשפחה, בדרך כלל בלי לתת על כך את הדעת ובלי תשומת לב מיוחדת. דפוסים אלה פשוט נראים” טבעיים והגיוניים”. טיפול משפחתי יבחן את דפוסי המשפחה, יתהה מהם מקורותיו, והאם דפוסים אלה כיום, משרתים היטב את המשפחה.
התהליך יאפשר למשפחה לבחור באופן גלוי, את הדפוסים שהיו רוצים שיונהגו במשפחתם, על פי הערכים המשפחתיים שלהם.
מיהו מטפל משפחתי מוסמך
חשוב לדעת, על טיפול זוגי ויעוץ זוגי דורשים התמחות טיפולית מיוחדת. טיפול משפחתי הינו טיפול פסיכולוגי משמעותי. רק פסיכולוג, או עובד סוציאלי שגם סיימו את תהליך ההסמכה של האגודה הישראלית לטיפול במשפחה ובנישואין, רשאי לתואר מטפל משפחתי מוסמך. תהליך ההסמכה לטיפול משפחתי כולל: תואר ראשון ושני טיפולי, התמחות בטיפול אישי, לימוד אקדמאי של טיפול משפחתי זוגי במסגרות מוסמכות, שעות הדרכה רבות תחת פיקוחו ובהדרכתו של מטפל משפחתי זוגי בכיר שהוסמך להדרכה, בטיפול משפחתי זוגי, התמחות נוספת בטיפול משפחתי וזוגי וניסיון של מאות שעות טיפוליות בטיפול משפחתי וזוגי.
חשוב להקפיד על בחירה של מטפל משפחתי מוסמך, כדי להבטיח שאתם בוחרים במטפל משפחתי מתאים, ראוי ומנוסה.
מידע נוסף שיכול לעניין אותך
מציאת בן זוג
חיפוש בן זוג ומציאת בן זוג (כמובן לשני […]
טיפול זוגי במשברי אמצע החיים
במקרים רבים זוגות מגיעים למצב שהם חשים תקיעות. לפעמים […]
הצלחת טיפול זוגי
טיפול זוגי מוצלח או מה באמת צריך לקרות […]